torstai 10. heinäkuuta 2008

Kesätoivoja reilussa Suomessa

Joka vuosi puolueet ja muut etujärjestöt päättävät hyödyntää lehtien uutispulan julkaisemalla kesän poliittisen puheenaiheen. Joka vuosi se jää tekemättä, koska on mukavampi lomailla niin kuin muutkin. SAK on perinteisesti melkein ainoana hyödyntänyt tilanteen. Tänä vuonna irtisanomistilastoilla, eikä sekään mikään skuuppi ollut. Pakko vain oli julkaista, koska muutakaan ei ollut.

Koska osa politiikan toimittajista on kuitenkin töissä, jotain pitää keksiä. STT oli keksinyt analysoida ennakkoon puolueiden kunnallisvaalikampanjoita haastattelemalla puheviestinnän professori Pekka Isotalusta. Hänen mukaansa – ylläri - puolueiden kampanjoista on vaikea löytää eroja. On mainostoimistojen keksimiä Suomen Toivoa ja Reilua Suomea, pullamössökampanjointia Kotikadun katsojille.

Uutisessa oli yksi miettimisen arvoinen huomio. Isotalus ”pelkää, että mainostoimistot alkavat määrittää puolueen linjaa. Keksivät iskulauseen, jonka alle mietitään sitten sisältöä.” Hän ottaa esimerkiksi Niinistön työväen presidentti – sloganin ja kysyy oliko ensin iskulause ja sitten alettiin miettimään sisältöä.

No. Varmaan mietittiin millä tavalla voitaisiin nujertaa demareiden yksinoikeus puhua palkansaajien äänellä. Tässä onnistuttiin hyvin ja mielenkiintoista onkin, miten sitä on jatkettu. Suomen Toivon punottavat korvat jatkaa sarjaa.

Koska kaikki pelkkien iskulauseiden varaan rakennetut kampanjat potkivat ajan mittaa omaan nilkkaan, ovat Kokoomus ja konseptin kehittänyt mainostoimistomies joutuneet miettimään, miten lisätään uskottavuutta. Tästä yksi varma merkki oli Kataisen taannoinen vaatimus pienentää palkka- ja pääomaverotuksen verokantojen eroa. Vaatimus on suoraan ammattiyhdistysliikkeen ja SDP:n ohjelmista.

Isotaluksen mukaan puolueet teettävät tutkimusfirmoilla selvityksiä, mitkä asiat ihmiset kokevat tärkeiksi. Jos ihmiset kokevat hoitoalan palkat tärkeiksi, silloin niistä puhutaan kampanjoissakin. Tietysti. Viime vaalien alla esimerkiksi tiedettiin, että Kokoomus aikoo luvata hoitajille palkankorotuksen. Samalla työmarkkinoita enemmän seuraavat tiesivät, että siinä on helppo kävellä miinaan. Talutusapuakin oli tarjolla. Myös nyt on selvitetty mitä toimihenkilöt, koulutetut, nuoret tai liikkuvat äänestäjät pitävät tärkeinä. Toimihenkilöiden osalta palaan tähän syksyllä. Toivottavasti puolueet toteuttavat edes osan niistä toiveista.

Mutta ei nykyistä hallitusta voi pelkästä aatteettomuudesta syyttää. Kyllä rikkaiden perintöveron poistaminen on ihan suoraselkäistä oikeistolaista politiikkaa. Edellisen hallituksen päätös varallisuusveron poistamisesta oli muuten samaa sarjaa, mutta hallituspohja huomioon ottaen ei kovin suoraselkäistä, eikä kovin aatteellistakaan.

Ei kommentteja: