tiistai 5. elokuuta 2008

Onnea MTK

Jos joku ammattiliitto olisi saanut sovittua edellisen hallituksen kanssa omille jäsenilleen tuloveron puolituksen, olisi maassa noussut hirveä huuto. Kun MTK sai metsänomistajille reilun kahden ja puolen vuoden aikana noin 300 miljoonan euron verotuen, joka ensimmäisenä vuonna puolittaa metsän myyntitulojen verotuksen, asiaa kommentoitiin pari päivää.

Myös metsäteollisuus taputtaa paketille, koska valtio maksaa osan raaka-aineen kustannuksista ja puun hankintahintaa voi pudottaa ilman että tuottajat varsinaisesti kärsivät. Palkansaajat maksavat 75 prosenttia kaikista kerätyistä veroista. Siihen taskuun mahtuu useampikin käsi.

Verohuojennuksiin päädyttiin, koska "puu ei liikkunut". Siis metsänomistajat eivät halunneet myydä sillä hinnalla, jolla teollisuus olisi ostanut. Tähän tietysti vaikutti sekin, että verohuojennuksista oli liikkeellä itsensä toteuttanut huhu.

Nyt on keksitty lääke markkinatalouden keskeiseen ongelmaan, eli ostajan ja myyjän väliseen erimielisyyteen hinnasta. Valtio maksaa erotuksen. Samaa lääkettä on helppo soveltaa muuallakin.

Ammattitaitoisia ihmisiä on vaikea saada töihin, kun heille maksetaan niin huonosti. Puolitetaan verot.

Uudet talot eivät mene kaupaksi, kun niistä pyydetään ihan sikahintoja. Puolitetaan verot.

Hullut heiluvat veitsien ja pyssyjen kanssa kaupungilla, kun laitospaikka on liian kallis. Puolitetaan verot.

Miksei tätä ole aikaisemmin keksitty?

Ei kommentteja: