lauantai 27. joulukuuta 2008

Sähköä kuluu säästäessä

Käytiin ostamassa ilmankostutin, kun nokka tuntuu talvisin menevän tukkoon yöllä. Löytyi hieno vehje, sumua syntyy ultraäänellä. Älkää kysykö miten.

Merkillistä, että uusissa asunnoissa ja mökeissä joutuu korjailemaan kaikenlaista, kun ne eivät muuten sovellu tarkoitukseensa.

Talot rakennetaan tietysti tiiviiksi. Tästä seuraa, että ilma ei kierrä ja on laitettava koneellinen ilmastointi. Toimii sähköllä.

Talossa on mukava olla takka. Sillä voi lämmittää ja se luo tunnelmaa. Takka ei vedä ilman huippuimuria. Toimii sähköllä.

Energian ja rahan säästämiseksi seinään tehdään reikä ja siihen ilmapumpun nimeä kantava laatikko. Toimii sähköllä.

Pyykit pestään pesukoneella ja sitten ne laitetaan kuivumaan. Mihin? Enää ei ole omia eikä yhteisiä kuivaushuoneita. Siis kuivauskoneeseen. Toimii sähköllä.

Joka huushollissa on saunan nimellä kulkeva koppi, jossa voi käväistä lenkin jälkeen joko hikoilemassa lisää tai kuivattamassa hien pintaan. Kovin kauaa siellä ei voi olla, koska happi loppuu. Sauna toimii sähköllä, samoin sen kuivauksesta huolehtiva ilmastointi.

Oletetaan, että koko maahan tulee lumeton talvi ja sitä seuraa kuiva kesä. Sitten tulee ankara talvi ja sähkön kulutus nousee tappiin. Venäjä käyttää itse oman sähkönsä ja pohjoisen vesialtaat ovat tyhjinä. Suomessa ruvetaan jakelemaan sähköä vuoroissa eri alueille.

Tässä vaiheessa tulee ikävä sata vuotta vanhaa hirsitaloa, jonka tuvassa on helvetin iso leivinuuni ja makkarissa pönttöuuni. Ilma kiertää ja on helppo hengittää.

Ei kommentteja: