lauantai 29. elokuuta 2009

Niksipalstojen isä

Erilaisissa lehdissä julkaistaan säännöllisesti oppaita sukupolvelle, joka saa nuudelit keitettyä, mutta kanan paistaminen menee jo hankalaksi. Vastaavanlaisia oppaita on julkaistu aina, mutta lähtötaso vaihtelee.

Kaikkien niksipalstojen isä on legendaarinen valokuvaaja ja tietokirjailija Vilho Setälä, joka toimitti Otavalle Kodin taitosanakirja- nimisen opuksen. Ensimmäinen painos on vuodelta 1930 ja kokonaan uudistettu 7. painos vuodelta 1959 nimellä Taitokirja. Kirjaa myytiin yli 100 000 kappaletta.

Jo kirjan ensimmäisessä painoksessa on 2300 hakusanaa ja sivuja lähes 700. Setälän tarkoitus oli ”antaa ohjekirja, johon sisältyisivät kaikki kotioloissa suoritettavat käytännölliset työt, niin järjestettyinä, että kulloinkin tarvittavan ohjeen löytäminen ei tuottaisi vaikeuksia.”

Koska saattaa olla vaikeuksia ymmärtää, mitä ovat käytännölliset kotityöt, otan muutaman esimerkin kirjan alusta: aaltolevy (pelti), ahjo, aitta, aiturihevosen koukku, akkumulaattori, asuinrakennus (maatilan, kalastajan sekä pienviljelijän), astiakaappi, arkihuoneen kalusto, asetyleenivalo jne. Huomatkaa, että kysymys ei ole ohjeista näiden käyttämiseksi, vaan tekemiseksi. Mukana on rakennusohjeet, piirustukset ja tarvikemäärät sekä varoitukset. Esimerkiksi asetyleenivalon todetaan olevan silmille terveellinen, mutta haittapuolena on myrkyllisyys ja räjähdysvaara. Luonnollisesti selvitetään myös virkkaaminen, neulominen, kansallispukujen teko, vene, kanootti, lämpörele, pesukoje, radio, mollamaija, fosforilamppu ym arkiaskareita.

Kuten sanottua, kirjan ohjeet ovat selkeät ja sisäisiä viittauksia on paljon. Esimerkiksi vaatekaapin ohjeet ovat seuraavat: ”Vaatekaappi tehdään hyvästä kuivasta kalustopuusta piirustuksessa olevien mittojen mukaan. Ovipeileihin ja kaapin takaseinään käytetään ristiinliimattua faneeria (ks. puuliitokset).” Homma kannattaa aloittaa ajoissa, sillä kirjan mukaan hyvän kalustopuun annetaan kuivua taapeleissa 4-6 kuukautta ja sen jälkeen saunan orsilla 2-3 kuukautta, jossa ne saavat sopivan höyrykäsittelyn kerran viikossa.

No niin, ei muuta kuin nikkaroimaan. Suosittelen lämpimästi.

Ei kommentteja: