torstai 3. syyskuuta 2009

Hyvä harhautus

Koska ihan kaikkia Suomen Yrittäjien vaatimuksia ei kirjoitettu sellaisenaan hallitusohjelmaan, on järjestö kiukkuinen hallitukselle. Nyt yrittäjät haluaisivat, että yrityksen nettovarallisuuden laskentaa muutettaisiin siten, että nettovarallisuuteen laskettaisiin mukaan yrittäjän henkilökohtaiset takuut. Myös MTK:n esittämä malli kävisi. Siinä yrityksen pitkäaikaisista veloista puolet laskettaisiin mukaan nettovarallisuuteen.

Yrittäjäjärjestö perustelee vaatimustaan sillä, että laskentamalli helpottaisi käyttöpääoman saamista rahamarkkinoilta. Sitä en tiedä miten tämä yhtälö toimii, koska perseaukinen yritys on sitä riippumatta laskentamallista. Veikkaan, että siitä ei varsinaisesti olekaan kysymys.

Jos listaamaton (pörssin ulkopuolella oleva) yritys jakaa osinkona alle 9% tuoton laskettuna osakkeen matemaattisesta arvosta, osinko on 90 000 euroon saakka verovapaa tuloa saajalleen. Sen ylittävästä osasta 70 % on veronalaista pääomatuloa ja 30 % verovapaata tuloa.

Osakkeen matemaattinen arvo lasketaan siten, että yhtiön tarkistettu nettovarallisuus jaetaan yhtiön ulkona olevien osakkeiden lukumäärällä. Nettovarallisuus saadaan, kun taseen varoista vähennetään velat.

Korjatkaa jos olen väärässä, mutta maalaisjärjellä ajateltuna yrityksen nettovarallisuuden kasvattaminen keinotekoisesti nostaa suoraan verottomien osinkojen määrää. Olisikohan sittenkin kysymys tästä?

Varmemmaksi vakuudeksi järjestön puheenjohtaja Jarkko Wuorinen kehuu Kauppalehden haastattelussa 28.8. hallitusohjelmaa noin periaatteessa yritysmyönteiseksi, ”.. mutta asiat ovat jääneet puolitiehen”. Tästä voisi ehkä olla perustellusti myös eri mieltä.

Ei kommentteja: