sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Saimi tykittää

Sivistin itseäni lähialueen (Leppävirta-Heinävesi) historiasta lukemalla heinävetisen Martti Issakaisen kirjan "Happosen tapaus".

Heinäveden kunnallislautakunnan puheenjohtaja Onni Happonen (sd) muilutettiin ja ammuttiin vuonna 1930. Samassa hurmoksessa yritettiin ampua Pölläkän kyläkoulun opettajatar Anneli Turkia, jonka syntinä pidettiin vasemmistolaista isää.

Kirjassa on paljon paikkakuntalaisten haastatteluja, jotka ovatkin parasta antia. Savolaisiahan pidetään kiertoilmaisujen mestarina, joilta ei saa yksinkertaiseenkaan kysymykseen selkeää vastausta.

Ei pidä paikkaansa, seuraavassa lainaus kirjasta, siinä Onni Happosen leski Saimi tiivistää ajatuksensa oman kylän pojista, jotka yrittivät saada opettajattaren hengiltä:

" Ampuja, Vänni Pietarinen, sehän oli sellainen vetjake. Ne siellä Konnanlammella olivat hyvin uuraita tappelemaan ja ryyppäämään, tappoivathan ne siellä keskenään sen yhden veljeksen, nuoremman. Yksi veljes joutui sitten menemään mustalaista karkuun. Sitä löi sitten Mauri Mikkonen kirveellä, kun se oli mennyt juovuksissa sinne Maurin taloon ryllyämään. Mauri oli sanonut, että elekee tulla nyt, mutta ne oli väkisin kangella vängänny oven, ja Mauri oli sitten hutkauttanu kirveellä. Mut se kerkis sen verran väistää päätä, että kirves meni vartta myöten tohon olkapäähän. Niin Maurilta ne sitten hylkäytyi pois. Semmoisia urhoja täällä kylillä"

Ei kommentteja: