maanantai 24. marraskuuta 2008

Perintövero solmussa

Hallitus pääsi viimein yksimielisyyteen perintöveron alentamisesta. Loppuratkaisusta ei paljon melua pidetty, mutta joissakin lehdissä sitä kutsuttiin tyylikkääksi ratkaisuksi. Tämähän on puhdasta soopaa.

Vähän mutkia oikoen asian voisi tiivistää näin: Kehittyvien maakuntien Suomi ry jakoi pääosin nykyisille hallituspuolueille vaalitukea yli 400 000 euroa. Seuraavassa vaiheessa Perheyritysten liitto sai kirjoittaa hallitusohjelman sen osion, missä käsiteltiin yrittäjien omaisuuden siirtämistä omille lapsille. Luonnollisesti se päätettiin tehdä verottomaksi. Koska Keskusta oli jäämässä jalkoihin jo lähdössä, myös maa- ja metsätilojen siirtäminen lapsille päätettiin tehdä verottomaksi.

Kun krapula alkoi seuraavana aamuna hellittää, ryhdyttiin miettimään mitä tuli sovittua. Asiaa päätettiin perustella työllisyydellä. Tämä peruste katosi, kun kaikki johtavat asiantuntijat sanoivat julkisesti, ettei näillä asioilla ole mitään tekemistä keskenään ja muutenkin koko idea
näyttää melko tyhmältä.

Asiaa yritettiin ratkaista monella tavalla; rajaamalla jollain tavalla yritysvarallisuutta, määrittelemällä lisähuojennus yritysvarallisuuden arvostukseen ja kehittämällä erilaisia taseiden avausmalleja.

Lopuksi oltiin niin solmussa, että oikeasti rikkaiden verot olisivat lisääntyneet. Tämähän ei tietenkään ollut tarkoitus, vaan päinvastoin.

Lopuksi päädyttiin alentamaan ihan perinteisesti kaikkien rikkaiden perintöveroja. Siinä sivussa alenevat pakosta myös tavallisten perillisten verot. Lopputulos varmaan on hyvä, mutta senhän sanelikin järki eikä poliittinen tahto.

Ei kommentteja: